Pragmatism în vârf de munte – Capricorn

22 Decembrie – 19 Ianuarie
Element – pământ
Atribut – cardinal
Piatră norocoasă – rubinul

Aspecte pozitive – calm, responsabil, muncitor, perseverent, chibzuit
Aspecte negative – exagerat de calculat, autoritar, încăpăţânat, distant, reţinut

Nativii acestei zodii au mult mai multe de oferit decât ar părea. Sunt gânditori şi studiază cu foarte mare profunzime propriile stări şi dispoziţii mentale şi emoţionale, iar pentru a se dezvolta din punct de vedere spiritual au nevoie să înveţe întâi cum să trăiască în societate. Odată aflat rostul lor în lume, se afundă şi se dezvoltă foarte mult în partea ezoterică.

Deşi tradiţionali de fel, capricornii reprezintă o forţă puternică în evoluţia societăţii. Dau dovadă de o voinţă de neclintit şi de o putere de decizie pe măsură. Deţin talente organizatorice exemplare şi muncesc cu drag şi spor. Toate astea la un loc le aduc, de obicei, un foarte mare succes.

Ei iubesc tradiţia, aşadar şi căsătoria şi familia. Greşit aici uneori în deciziile capricornilor este că tind să rămână angrenaţi într-o legătură care este pierdută deja de multă vreme.

Nativii sunt de asemenea îndrăgostiţi de societate şi de activităţile ei şi le place să aibă poziţii clar definite când vine vorba de a socializa. Respectă regulile şi ţin foarte mult la imagine. Vârsta îi face din ce în ce mai conservatori, ajungând uneori stâlpi de foarte mare rezistenţă ai societăţii, chiar şi la nivel restrâns.

Capricornii sunt încântaţi de ideea de a construi ceva de ajutor şi de mare impact la nivel mondial, care să rămână undeva în istorie. Iubitori de siguranţă materială, ei sunt totuşi motivaţi mult mai mult de putere şi respect. Sunt foarte buni administratori, iar autoritatea lor este cea care le dezvoltă constant atitudinea impunătoare şi demnitatea. O dificultate ar fi pentru ei să-şi stabilească cu exactitate obiectivele şi priorităţile. Însă, oricât de jos ar cădea, forţa fizică şi cea a minţii îi vor ridica întotdeauna iarăşi la drum, orice ar fi. Ei pot urca din cele mai joase prăpăstii pe cele mai înalte piscuri.

Aspecte negative
Capricornii îi judecă uşor pe ceilalţi şi ţin foarte mult la ierarhiile sociale. Drumul lor către vârf este unul încet şi sigur. Sunt foarte rezervaţi în ceea ce priveşte exprimarea sentimentelor şi ţin foarte bine ascunsă latora lor emoţională, pământeană. Nu se manifestă într-un mod evident la evenimente personale, ci îşi păstrează mai mereu o atitudine rece, foarte bine controlată. Tendinţa exagerată de a fi precauţi îi poate îndrepta foarte uşor către pesimism. Dacă exagerează prea mult cu această tendinţă, ajung să se simtă înstrăinaţi de tot şi plini de mâhnire.

Nativii au câte ceva de spus despre aproape orice şi, din această cauză, se lovesc adesea de criticile celorlalţi, critici care nu le pică tocmai bine. Au nevoie să umble puţin la rigiditate, pentru că aceasta nu le permite prea mult spaţiu de întors şi modificat lucruri. Le-ar prinde bine, uneori, ceva smerenie.

Aspecte pozitive
Stilul lor eficace face ca ideea de dependenţă de alţii să îi îngrozească. Ei mai bine fac ceva cu mâna lor, oricât de mult ar fi de muncă, decât să delege. Simţul puternic al datoriei îi determină să-şi asume mai multe responsabilităţi decât oricine altcineva. Exagerează uneori în seriozitate şi raţiune, dar ei ştiu că asta le va aduce succesul în ceea ce-şi doresc să obţină. Lumea reală în care trăiesc îi împiedică uneori să se mai şi relaxeze din când în când, preferând să muncească încă puţin.

Sunt foarte buni prieteni, ba chiar tind să-şi asume şi problemele tuturor celor dragi lor, deşi asta alături de stilul lor ambiţios de a munci şi a câştiga le poate lăsa uneori un gust de singurătate în suflet.

Sunt maturi de mici, iar autoritatea căpătată de-a lungul anilor le dă un simţ aparte al realităţii. Hotărârea lor de a reuşi le vine din suflet. Foarte disciplinaţi şi ambiţioşi, ei obţin cu mult mai mare uşurinţă decât ceilalţi succesul în plan material. Autocontrolul lor în faţa greutăţilor este de invidiat de către oricine, iar abilitatea lor de a depăşi obstacolele întâlnite face totul să pară mult mai simplu.

Ceea ce pe alţii în mod normal îi sperie pe ei doar îi motivează. Chiar dacă se simt la început uşor deprimaţi în caz de pericol, îşi revin foarte repede şi găsesc şi o soluţie perfectă problemei în cauză.

Lasă un răspuns