Dr. Deepak Chopra: „În viitor ne vom vindeca singuri”

În ultimii zece ani, Dr. Deepak Chopra a devenit un reper în medicina holistică. Spre deosebire de medicina clasică, abordarea holistică tratează omul ca tot unitar, în ansambul său corp-minte-suflet, prin eliminarea celor mai profunde cauze ale bolii. Încă de la începutul anilor 1980, Deepak Chopra a îmbinat cu succes specializarea în endocrinologie şi preocuparea pentru medicina alternativă. Astfel a influenţat major medicina tradiţională şi a adus în atenţia publică marile beneficii ale celei alternative.

El a creat o teorie în jurul acestei metode de vindecare, un model numit Terapie Cuantică (Quantum Healing). „Ca doctori, suntem formaţi să prescriem calmante persoanelor anxioase şi să recomandăm somnifere pacienţilor cu insomnie. Terapia Cuantică neglijează pastilele minune şi tehnologia modernă în favoarea vindecării pe cale naturală, prin adresarea către corp şi minte ca întreg”, a spus Chopra.

Metoda lui, care combină învăţăturile străvechi despre relaţia dintre corp, minte şi suflet, şi cele mai noi descoperiri din ştiinţa anti-îmbătrânirii, arată că efectele înaintării în vârstă pot fi în mare parte prevenite.

Prin schimbarea modului în care înţelegem acest proces, prin mărirea atenţiei la ce se întâmplă în corpul nostru şi la felul în care el procesează ce gândim şi ce trăim, ne putem schimba şi vârstă.

Deepak Chopra este şi speaker internaţional. A participat la prelegeri pentru mari organizaţii şi corporaţii şi îşi continuă conferinţele peste tot în lume.

peopleandpossibilities.com: Dacă ne schimbăm modul în care percepem îmbătrânirea, ne putem schimba şi vârsta. Cum?
Deepak Chopra: Ei bine, mulţi oameni cred că îmbătrânirea este ceva fatal, dar date ştiinţifice arată că nu este aşa. Oamenii nu mor de bătrâneţe, ci din cauza unor boli care vin odată cu înaintarea în vârstă şi care pot fi prevenite. Majoritatea oamenilor consideră că îmbătrânirea este un proces ireversibil, dar ştim cu toţii că există nişte mecanisme chiar şi în organismul uman care pot inversa procesul, prin schimbarea alimentaţiei, prin anti-oxidanţi, prin detoxifiere, sport, yoga, prin tehnici de respiraţie şi de meditaţie. Oamenii trebuie să îşi schimbe concepţiile despre îmbătrânire şi nu spun asta bazându-mă pe teorii fanteziste, ci pe adevăruri demonstrate ştiinţific. Odată ce percepţia noastră este alta, realitatea devine şi ea alta, pentru că realitatea nu este altceva decât rezultatul percepţiilor noastre.

Ai afirmat că dacă ne activăm intenţia de a nu îmbătrâni, corpul ne ascultă şi execută. Cum explici?
Deepak Chopra: Intenţiile sunt factori declanşatori pentru transformările din corpul nostru. Dacă vrei să îţi mişti degetele de la picioare, faci asta dintr-o intenţie. Dacă ne putem mişca degetele de la picioare cu o simplă pâlpâire a intenţiei, de ce nu am avea puterea de a ne reseta ceasul biologic? Mulţi oameni nu reuşesc să o facă pentru că în primul rând nici nu s-au gândit la asta, iar în al doilea rând ei cred că unele lucruri sunt mai uşor de făcut decât altele, dar asta este doar o convingere înrădăcinată în superstiţie. Dacă am reuşi să înţelegem că organismul uman este o reţea de informaţii şi energie, atunci am vedea că aceleaşi principii se pot aplica oriunde în corp.

Ai mai spus că trupurile noastre sunt experienţele noastre transformate în expresii fizice.
Deepak Chopra: Da, dacă ai stare anxioasă, corpul tău produce adrenalină şi cortizon, dacă eşti relaxat şi bucuros, corpul tău începe să producă serotonină şi interferoni anti-cancerigeni. Deci corpul tău transformă constant experienţele în molecule.

Cum influenţează trăirea prezentului starea noastră?
Deepak Chopra: Momentul prezent conţine experienţa veşniciei, aşa cum fiecare strop de apă dintr-un ocean are aceeaşi compoziţie a oceanului. Cei mai mulţi oameni nu trăiesc clipa prezentă, singura pe care o au la îndemână de fapt. Ei trăiesc fie în trecut, fie în viitor. Dacă ar putea trăi clipa de faţă, ar putea conştientiza eternitatea, iar când corpul procesează această senzaţie nu mai îmbătrâneşte aşa uşor.

Meditaţia scade vârsta biologică. Cum?
Deepak Chopra: Golindu-ne mintea de gânduri, ne relaxăm şi corpul, iar cu cât corpul este mai puţin tulburat, cu atât mai mult se repară, mecanismele lui de vindecare îşi amplifică activitatea.

Dar iubirea ce rol are în vindecare?
Deepak Chopra: Are în adevăratul ei sens, deci nu atât ca sentiment sau emoţie, cât dragostea ca aliniere la conştiinţa universală, ceea ce înseamnă să ai conştiinţa că eşti în legătură directă cu tot ce se află în univers şi, mai mult decât atât, că fiinţa ta este în esenţa şi fiinţa celorlalţi, sub diverse forme. Odată ce ajungi la această revelaţie, nu mai ai cum să răneşti oamenii şi nici ei nu mai au această putere asupra ta. Asta e iubirea.

Cum vezi viitorul medicinei?
Deepak Chopra: În viitor fiecare va avea abilitatea de a se vindeca singur.

Pentru a fi echilibraţi şi pentru a fi în armonie cu legea naturală, trebuie să fim capabili să dăm şi să primim. A da sau a ajuta, fie că oferi dragoste, timp, bani sau talent, creează un gol care îţi dă posibilitatea să primeşti mai mult din ceea ce dai. Primind îndatoritor, în schimb, te umpli din nou pentru a da şi mai mult. Serviciul este deci parte dintr-un ciclu natural al universului şi o parte importantă din sănătatea ta fizică, psihologică, spirituală şi chiar financiară.
Principiul serviciului se rezumă perfect în fraza: ‘Cum dai, aşa primeşti!’

Să ne fie cu folos!

Sursa: peopleandpossibilities.com

One Comment

Lasă un răspuns