Centrii noștri cei de toate zilele… (I)

Chakrele, deși nu prea sunt eu familiarizată cu termenul ăsta. Eu acestor chakre le zic centri energetici. Niște guguloaie energetice, câteodată cu energie, câteodată fără, care se ocupă cu câte-un domeniu al vieții. Care cu fundația, care cu pălăvrăgeala, cu inimioara, cu stomacelul și tot așa.

Când suntem zen, centrii ăștia-s ca niște bujori în luna Mai. Înfloriți, frumoși și plini de culoare. Când nu… ei sunt sunt ca… plăcuțele de frână. Gri, plați și reci. Sunt într-un fel sau altul, în funcție de ce facem, de ce știm, de ce limite ne mențin la un anumit nivel în viață… în funcție de ce și cât alegem să fim din tot ce-am putea fi. În funcție de… câtă lumină lăsăm să treacă prin noi.

Intrând direct în pâine, fără să mai stau pe gânduri, să facem cunoștință. Rădăcina, baza noastră… se numește MULADHARA și poartă mult roșu. E responsabilă cu relaționarea cu lumea fizică, exterioară, cu plăcerile lumești, cu moștenitorii, cu pasiunea… cu ființa în sine. Înflorită, ea ne duce cu gândul la natură, ne dă încredere în legile ei, ne conectează cu pământul și cu esențialul existenței fizice. Plăcuță de frână… ne face să fim niște fricoși care nu se pot concentra din cauza neîncrederii nici măcar la o reclamă TV de treizeci de secunde. Și ne face să suferim de insuficiență suprarenală, de probleme cu membrele inferioare, de cancere pe la colon și de tulburări ale oaselor.

Următoarea e SVADHISTHANA, care e “șefa la” capitolul reproducerii speciei. Ea vizează sexul, organele cu care-l facem, dar și pe cele înconjurătoare ca rinichii, vezica și intestinele. Stimulează creativitatea și toate emoțiile care pot porni din ea. Poartă portocaliu și, înflorită, ne face să fim prietenoși, deschiși la orice, respectuoși și sinceri. Stinsă… ne face să fim și noi la fel de stinși ca ea, închiși, feriți de a ne afișa sentimentele și emoțiile, instabili, ba cu prea mult sex, ba fără. Stinsă, ne face să suferim de frigiditate, impotență, fibroame, cancere de prostată, boli ale intestinelor și, de ce nu, de-apendicită.

După ea vine Stomăcel. Sau MANIPURA. Plexul solar. El e gălbior și responsabil de… stomăcel, că de-aia îi zic eu așa. Responsabil de întregul sistem digestiv, de fapt. El transformă hrana în energie. De-aia suntem ceea ce mâncăm, atât din punct de vedere fizic, cât și energetic. Mâncare fizică și energetică. Păpică sănătoasă, corp sănătos. Energii sănătoase, Manipura sănătos, deci pace interioară, liniște, încredere în mesajele venite din interior. Altfel… neîncredere, posesivitate, rușine, grețuri și ulcere, diabet, hipoglicemie, probleme hepatice, ciroză, hernie și pietre pe ici, pe colo.

Și vine inima. ANAHATA. Verde ea de fel. Sistemul imunitar, inima, plămânii, tot ce ține de respirație, circulație și de membrele superioare. Toate strâns legate de ființa interioară. De cât de mult respectăm și ne respectăm, de cât de mult iubim și ne iubim, de cât de mult iertăm și înțelegem, de cât de mult credem în ce trebuie. Ea ne face să fim fie toleranți, împăcăți cu jocurile și cu lecțiile vieții, echilibrați și cumpătați, fie respingători, triști, singuri și cu emoțiile parcă împrăștiate într-o sală cu mii de oglinzi, bolnavi de astm, cancere pulmonare, alergii, plini de tulburări ale sistemului imunitar, cu probleme de circulație sau la nivelul membrelor superioare, cu șanse mari de a crăpa de un atac de cord sau din cauza vreunei insuficiențe venoase.

Și, dacă nici de vorbit nu vorbim… intră în joc VISHUDDHA. A gâtului. Albastră. Prietenă cu tiroida și cu toți hormonii ei. Responsabilă de comunicare și de auz. Responsabilă de tot ce are legătură cu vocile, fie ele interioare, fie exterioare. Vorbim și ascultăm când și ce trebuie, suntem echilibrați. Nu? Atunci nu prea știm să spunem “Nu” sau îl spunem la toate alea, nu vorbim ca să nu fim judecați și dați la o parte sau vorbim, dar doar ca să ne aflăm în treabă, nu ca să spunem, de fapt, ce-avem de spus. Nu ne ocolesc, în cazul ăsta, nici bolile glandelor din gât, nici ale tiroidei, nici cancerul și nici prietena copilăriei, amigdalita.

Cât despre văzut… ne onorează cu prezența AJNA. Al treilea ochi. Care se deschide cam greu, după multă cercetare și după multe cunoștințe asimilate, după multă muncă și mult devotament față de sine. AJNA e indigo și e responsabilă cu somnul. Dar și cu starea de veghe. E responsabilă, pe lângă astea, și cu visele, cu viziunile și cu trecutul. Ea vede tot. Și cunoaște tot, până în cele mai de nepătruns cotloane. Ea este cel mai puternic centru energetic. Al psihicului. E deschis, suntem prieteni cu intuiția și colaborăm cu propria conștiință zi de zi. Nu? Suntem niște unii cu nasul pe sus, pentru care în viață contează doar suprafețele, doar conceptele sociale, banii și puterea materială. Și suntem predispuși la tulburări neurologice, la accidente vasculare cerebrale, la tumori și chiar și la orbire, din cauza asta.

Peste toate astea însă… să punem totuși și puțin violet. Conștiință de-aia pură. Conexiunea cu ce-i sus. Înțelepciunea întruchipată. SAHASRARA e ea. Și ne ajută să medităm, să ne conectăm cu divinul, să ne eliberăm de greutăți, de karma, de ego. Ea ne ajută să ne cunoaștem sursa și să eliminăm frica din viața noastră. Ne ajută să ne ferim de depresie, de dureri de căpșor, de tulburări bipolare, de epilepsii și scleroze, de boli mintale precum schizofrenia, demența și boala domnului Alzheimer.

Ies un pic din pâine, cu promisiunea că acuș revin și cu remedii. Pentru că nu-s de ignorat chakrele astea. Sunt prietenele noastre de… suflet. Sunt în noi mereu și se reflectă în tot ceea ce gândim și facem. Ne definesc de la un capăt la celălalt… zi de zi.

Lasă un răspuns